Avel på den Nordsvenska Brukshästen

Den Nordsvenska brukshästen har historiskt används i skogsbruk, och det var ett användande som skedde under mycket lång tid. Därför har hästen utvecklats för att klara just den typen av jobb särskilt bra. Numera är det relativt få hästar som används i skogsbruk, men istället har man insett att rasen passar bra att använda inom hästturism och olika typer av brukskörningar. 

De mål man satt upp kring aveln handlar om att upprätthålla och förbättra de dragegenskaper som just den nordsvenska brukshästen har, och att samtidigt behålla en sund ras. (Man ska alltså inte avla fram vissa egenskaper på ett sätt så att hästarna riskerar att bli sjuka på andra områden.)

Man har också som mål att populationen av nordsvenska ska vara livskraftig på lång sikt.

Krav för avel

Det finns ett särskilt reglemente som definierar vilka krav som finns för att en hingst ska få användas i avel. Det handlar om olika områden. Ett av dem är härstamningen, att man ska kunna visa (genom blodprov eller DNA-test) att hästens stamtavla stämmer och att det finns en historia med nordsvenska hästar. Ett annat krav är att hingsten inte får ha defekter som är nedärvda, eftersom det inte skulle gynna rasens utveckling utan tvärtom riskera att sprida problem.

Avel på den Nordsvenska Brukshästen

Hästens exteriör bedöms, det betyder att man mäter till exempel mankhöjd, bröstomfång, omfång på framknät och bredden på framskenan. Man undersöker också så att hur hästen är byggd stämmer överens med rasen, och att konstitution och hästens rörelser stämmer överens med den ålder hästen har. Man undersöker hästens prestationer genom olika test, och gör också bruksprov.

Hästen får inte heller vara eller ha varit dopad.

Efter att de olika testerna och undersökningarna är gjorda kan hingsten bli godkänd för avel, och då få en licens och finnas med i ett register för godkända avelshingstar.

Några avelshingstar som finns just nuVid bedömningen får man poäng för de olika kriterierna. Det finns olika databaser och sidor man kan söka på. En av dem är söktjänsten på Svenska hästavelsförbundets hemsida, och just nu finns det där 6 olika hingstar som fått sammanlagd poängsumma på 40 eller mer. 

Bamsen är en brun hingst som är född 2014, hos uppfödaren Bernhard Antonsson, som finns i Svanesund (i Sverige)

Birk är också en brun hingst, men han föddes 2013 hos en uppfödare som heter Dag-Henrik Arvidsson och finns i Bottnaryd (i Sverige)

Emillo föddes 2013 och är en svartbrun hingst. Han föddes hos Mats Gustafsson, som finns i Henån (i Sverige)

Laban är en svartbrun hingst, född 2014 hos Bernhard Antonsson som finns i Svanesund (i Sverige)

Lymmel är en brun hingst som föddes 2016 hos uppfödaren Johanna Engman, i Niemisel (i Sverige)

Viktor är den sista hingsten med 40 poäng eller mer, och han är ljusbrun och föddes 2013 hos Kent Eng som finns i Stråtjära (i Sverige)

40 poäng är väldigt bra, och det visar att de är bra val om man söker efter en avelshingst. Dock är det inte bara poängen som spelar roll, man kanske är ute efter en viss färg till exempel, och inte minst blir det ju svårt om avståndet är för långt.