Nordsvenskens utseende och egenskaper

Nordsvensken med dess stabila temperament har gjort den till en pålitlig häst med allsidig karaktär. Läs mer om nordsvenskens utseende och egenskaper nedan! Nordsvensken, den allsidiga kallblodshästen är en av tre raser med härstamning från Sverige och har idag en given plats bland våra Svenska Lantraser. Dessa hästar har specifikt avlats fram för de tunga arbetena inom jord- och skogsbruk. Idag, då dessa bruk moderniserats till fullo har lantrasen tyvärr blivit ovanligare. Sedan rasens tillkomst har den genomgått omfattande granskning och prövning. Aveln har varit noggrann och planerad för att få de egenskaper man vill ha. År 1950 började men med regelbundna röntgenundersökningar av hov brosket på hingstar. Upptill detta hade man de statliga premieringsveterinärernas hälsokontroller och dragprov som hästarna var tvungna att klara. Nordsvensken anses därför vara en av de mest kontrollerade hästraserna i världen.

Nordsvenskens utseende och egenskaper

Utseende

Den nordsvenska hästen är en medelstor kallblodshäst med en kraftig och muskulös kroppsbyggnad. Mankhöjden skiljer sig beroende på sto eller hingst. Hingsten har en genomsnittlig mankhöjd på 157 cm, stoet är något lägre med sina 153 cm. Huvudet har en rak profil med kraftiga ganascher vilket ger huvudet ett kilformat utseende. Halsen är medellång, bringan bred och robust. Benen är kraftiga och medellånga med breda ledgångar och grovt hovskägg. Hästens man och svans utgörs av tjockt tagel. Trots att hästarna vid första ögonkastet kan verka klumpiga och grova i sitt utseende, så är de starka och energiska i sina rörelser. Den kraftiga och muskulösa kroppen gör hästen till en utmärkt draghäst i skog och mark. Deras temperament är stabilt och de är kända för att vara lugna och beskedliga. Färgerna inom den nordsvenska rasen varierar. Under 1800-talet skall så många som 90% av beståndet varit bruna. Idag är mångfalden större och man hittar förutom de vanliga nyanserna svart, mörkbrun och fuxfärgad, också svartgula, isabell och avblekbar skimmel.

Egenskaper

Nordsvensken är en fin allround häst som kan användas både i dressyr, fälttävlan och westernridning. Dess lugna och jämna temperament har gjort den till en pålitlig häst som är perfekt för ridskolor men också för handikappridning. I och med dess bastanta kroppsform har de lätt för att bära upp även de tyngre ryttarna.  Tack vare gott terrängsinne tar nordsvensken sig fram i stort sett överallt och är därför en populär häst att ha på turridningar. Hästen är avlad för drag och oavsett om det är skogsmark eller landsväg används den fortfarande av entusiaster på detta sätt. En 3 årig nordsvensk kan få diplom efter körprov och 4 åriga nordsvenskar kan få ett körbarhetsintyg.