Att köpa en nordsvensk häst

Ridsporten är Sveriges tredje största idrott efter ishockey och fotboll. Med andra ord finns det många med häst- och ridintresse i vårt avlånga land. Och det är inte så konstigt. Umgänget med hästar ger både träning, motion och massor av frisk luft. Dessutom tycker väl de flesta att det är mysigt bara att umgås med hästarna. För den som ridit på ridskola under många år kan det börja kännas som att det är dags att ta nästa steg och skaffa sig en helt egen häst.

Att köpa häst är ett stort beslut som inte ska tas lättvindigt. En frisk och kry häst av typen nordsvensk brukshäst kan leva i uppåt trettio år och även om kostnaden för en nordsvensk brukshäst är lägre än för många andra raser så får du räkna med att lägga ut mellan 15 000 och 20 000. Det är ett stort steg och jämförbart med kostnaden för ett enklare spabad. Efter att hästen är köpt tillkommer sedan ytterligare kostnader för försäkring, uppstallning, foder, strö och hovslagare.

Att köpa en nordsvensk häst

Den nordsvenska brukshästen

Den nordsvenska brukshästen är en liten kallblodshäst som mäter mellan 145 och 160 cm i mankhöjd. Hästrasen har sitt ursprung i de nordiska ursprungsraserna och den svenska skogshästen även om själva rasen som sådan officiellt uppkom 1900. Många lever dock i föreställningen att den nordsvenska brukshästen enbart kan användas som draghäst. Detta är dock en felaktig bild. Rasen är en fantastisk allroundhäst med goda anlag framförallt för dressyr, men fungerar minst lika bra för den som bara vill rida ut i skogen.

Goda råd vid hästköp

Det finns ett talesätt som säger att ”En bra häst har ingen ras och ingen färg”. Med andra ord ska man inte hänga upp sig på en viss typ av häst. Kanske är det inte den där vackra, men hetsiga araben som passar dig bäst utan den lugna nordsvensken. Allt beror på din nivå som ryttare och dina ambitioner. Så sätt dig ner och tänk igenom vad du egentligen vill ha ut av din ridning. Först därefter kan du hitta den häst som passar dig.