Rasens användningsområden

Den nordsvenska hästens användningsområden

Den Nordsvenska hästen, en mycket energisk, uthållig, lugn och pålitlig häst, med ett gott temperament, kan användas till det mesta. Förr i tiden användes hästen mest till jordbruk- och skogsbruk och även inom militärväsendet, men efter mitten på 1900-talet minskade behovet och idag används den lugna och pålitliga rasen inom flera olika områden, bland annat, olika kör-, hopp- och ridgrenar.

Det ursprungliga användningsområdet

Den medelstora kallblodshästen användes i början till skogs- och jordbruk, och även inom militärväsendet. Det ändrades när man började använda tyngre redskap och insåg att rasen var för lätt. Man försökte då korsa den Nordsvenska hästen med tyngre raser till att använda. Men det tog tid och till slut så började motordrivna fordon och redskap bli mer vanligt. Militären avhästades, skogsmaskiner och jordbruksmaskiner började dyka upp och det blev det mer sällsynt att använda sig av den Nordsvenska hästen. Behovet av draghästarna minskade, och med detta sjönk efterfrågan efter hästen. På grund av detta fördes färre ston till hingstar, det blev ett mindre antal födda föl, och med det blev avelbasen mindre och det blev även en större chans för inavel.

Nordsvensken

Idag är risken för inavel inte så stor som för flera år sedan, det krävs ändå en skärpt uppmärksamhet för att se till att en sådan utveckling inte sker. Rasen uppdelades i två olika grupper 1964, den nordsvenska brukshästen och den nordsvenska travaren, som senare fick ett nytt namn kallblodig travare. Den kallblodiga travaren är så klart lämpad för travbanorna med sina större steg och snabbare trav, medans den nordsvenska brukshästen används för annat.

Den mångfaldiga hästen

Den fantastiska hästen används i många olika områden och har möjligheter att finna ännu fler med dess mångsidighet. Den Nordsvenska hästen passar mycket bra som en allroundhäst, den lämpar sig bra till olika slags körningar för högtidliga tillfällen eller vardags körning. Hästen går även bra att använda som ridhäst, eftersom denna hästen har ett bra terrängsinne och kan ta sig fram överallt är den utmärkt för uteritter och turridning. Det går också bra att använda hästen för dressyr, hoppning, westernridning och fälttävlan i klasserna lätt till medelsvår.

Den Nordsvenska hästen är väldigt stark och passar även de tyngre ryttarna. Eftersom hästen går att använda till så många olika saker och är oftast en lugn och snäll häst passar de väldigt bra som ridskolehästar. Den går också bra att träna upp som handikappshäst. Därför finns det all anledning till att skaffa sig en Nordsvensk, användbara inom det mesta.