Kallblodstravaren

Travsport har funnits i många år. Sporten etablerades redan under 1800-talet där det tävlades i både USA och Frankrike. När man tävlar i travsport så är det med sulky som består av en vagn som enbart har två hjul. Vagnen är kopplad på hästen och i sulkyn sitter kusken. Det är trav som gäller. Galopperar hästen så blir den diskad. I vissa länder är det dock tillåtet att galoppera visst antal steg. Travsport är rätt så stor Skandinavien, Italien, Australien, Frankrike, Kanada och Nya Zeeland. Här i Sverige så har vi totalt 33 banor. Allt från söder i Malmö till norr i Boden.

Kallblodstravaren

Hästar kategoriseras in genom blodstyper

När det gäller att kategorisera hästar så gör man det genom blodstyper. Det finns fyra olika blodstyper och en av dom kallas för kallblodshäst. Denna typ av hästar härstammar från skogshästen som numera är utdöd. En skogshäst var en mycket tung häst. Den häst som är lika grov som en skogshäst är en ardenner. Ett kallblod är en typisk häst som man drar med vagn och passar bra som travhäst då den är stark och uthållig. I Sverige finns det ungefär 10 000 kallblodstravare. De flesta travare är varmblodiga men det finns några fina travare som är kallblodstravare.

Några kända kallblodiga travhästar

Järvsöfaks är en kallblodig travare som föddes 1994. Han har haft en ägare och det är Jan-Olof Persson som även är hästens uppfödare och tränare. Denna vackra häst har slagit rekord inte bara kortdistans utan även på medeldistans. Att han blev en populär häst på travbanan och konkurrenternas fasa är inte så konstigt då han vann 42 gånger i följd under sin karriär. Den 28 december 2009 sprang Järvsöfalk sitt sista lopp. Han vann det loppet vilket blev hans 201:a seger.

Månprinsen A.M föddes den 11 maj 2007 och körs och tränas av Gunnar Melander. Han är en mycket duktig travare som sedan augusti månad 2017 hunnit springa in 6,7 miljoner svenska kronor. Det är på inte mindre än 87 starter och av dessa starter så har han tagit hem 54 segrar.

Spela på trav och läsa om hästarna

Det finns många sätt att läsa om hästarna i de aktuella tävlingarna. En av sidorna som man kan läsa om travhästarna och information i allmänhet är på travsidan.net. Travtips är bra att ta till om man ska spela på trav. Ju mer man kan ju större chans är det att vinna. Det är bra att känna till lite fakta om hur travbanorna är för den aktuella dagen. Hur hästen som man vill spela på mår för dagen och lite andra fakta om sporten i allmänhet.

Det kan vara som så att det är sagt att en häst ska tävla men att den har blivit struken av en orsak. Sådan information kan man få veta innan tävlingen börjar. Sen kan det vara som så att en häst blir struken precis innan start när man redan har hunnit spela och lämnat in kupongen men då får man veta vilken häst som går in i stället för den man från början skrev upp i tävlingen. På sidan kan man även läsa om de olika tävlingsgrenarna.